tøybleier

Engangsbleier forbys i flere land og enda flere planlagt

Tøybleier er i vinden som aldri før. Vi har undersøkt hvilke land som står i bresjen for å forby engangsbleier, til stor fordel for miljøet og klimaet vi lever i. Selv om land med større miljøutfordringer enn her hjemme står i førersetet, er det et uttalt mål, fra eksempelvis politikere i Europa, at engangsbleier skal forbys.

Mange vil kanskje mene det er som å gå femti år tilbake i tid, men det har skjedd en rivende utvikling innenfor tøybleier de siste mange årene, noe som går på teknologi, bruk og materialevalg. Gjenbrukbare bleier er moderne og en enkel omstilling for alle som tar seg bryet med å prøve. Og ikke minst et økonomisk valg.

Spare penger med tøybleier

Tøybleier er i prinsippet en engangsinvestering. Skal du ta en helomvending og kun ha tøybleier for barnet ditt, er det gjerne en større investering til start. Dette kan være en utfordring for småbarnsforeldre, men her er det mange løsninger, som tøybleietilskudd, billig lån eller rett og slett spare i god tid før kjøpet skal foretas.

Vi har laget en artikkel dedikert til hvor mye du kan spare med tøybleier. Vi snakker tusenvis av kroner, om ikke titusener, avhengig av hvilken pris på engangsbleier vi bruker som utgangspunkt.

Det opplagte valget for miljøet

Tøybleier er også et opplagt valg for miljøet, fordi det går flere titusen tonn hvert år til forbrenningsanlegg, uten noen videre miljøgevinst. Bleien produseres på en fabrikk (typisk Asia eller Europa), blir sendt til butikk, deretter til forbruker og brukes i en time eller to, før den går rett på søpla. Denne typen miljøsvineri ville aldri gått med andre typer produkter – se bare hva som skjedde med engangsbestikk, engangs sugerør osv.

Flere land forbyr allerede engangsbleier

Flere land forbyr allerede engangsbleier: Øystaten Vanuatu og Zimbabwe forbyr dette produktet og gjør det av miljømessige årsaker. Førstnevnte (Vanuatu) er forsøplet med bleier over hele øya, og et forbud kom i 2019, for å gjøre noe med problemet. Zimbabwe er i samme båt, og gjør det for folkehelsens skyld. Dette er land som har utfordringer med avfall, og som er mildest talt sagt overforsøplet.

Dette er en problematikk vi ikke nødvendigvis har i Norge eller Europa, men det kan tenkes vi er på vei dit. Problemet er i hvert fall, at kjemikaler brukes for å lage engangsbleier, og det er ingen teknologi (og vil neppe komme teknologi) som kan forsvare gjenbruk av engangsbleier. Og hvem vil vel egentlig kjøpe et produkt laget av engangsbleier?

Storbritannia leder an

Representant MP David Linden for Scottish National Party har startet en prosess med å forby engangsbleier i Storbritannia. Dette er med utgangspunkt i den enorme miljøpåvirkningen det er å produsere og bli kvitt alle de brukte bleiene. Den største motstanden handler om tidsbruk, men helt ærlig – det er ikke mer enn to maskinvask ekstra i uken vi snakker om, for å gjøre en miljøinnsats og spare inn i hele verdikjeden.

Vi ser frem til en lignende utvikling i Norge!

Have no product in the cart!
0